Näin valitset sopivan äänentoistolaitteen kotikäyttöön

Musiikin kuunteluun ja musiikista nauttimiseen löytyy tänä päivänä enemmän valikoimaa, kuin koskaan aikaisemmin. Lukemattomien vaihtoehtojen seasta löytyy valinnanvaraa, niin langattomista kaiuttimista, kuin elokuvateattereiden potenssia jäljittelevistä kotiteattereistakin. Äänentoistolaitteiden monipuolisuus on kuitenkin samalla johtanut valinnan vaikeuteen, ja voikin olla hankalaa tehdä päätöksiä siitä, millainen äänentoistolaite sopii parhaiten omaan kotikäyttöön.

Vinkkejä sopivan äänentoistolaitteen valintaan

Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, missä ja miten musiikkia haluaa kuunnella. Mieti myös, haluatko kuunnella musiikkia suoraan omasta puhelimesta tai tietokoneelta, etsitkö äänentoistolaitetta enimmäkseen elokuvien katseluun, tarvitsetko äänentoistolaitetta satunnaiseen kuunteluun, vai haluatko kenties nauttia musiikista useammassa huoneessa samanaikaisesti? Hinnan ja ominaisuuksien lisäksi kaiuttimien koko voi vaikuttaa suuresti valintaan. Suositko kenties pienempiä ja huomaamattomia seinälle kiinnitettäviä kaiuttimia, vai haluatko käyttöösi kaiuttimet, jotka näkyvät ja kuuluvat?

Teknologian kehittyminen on tuonut äänentoistolaitteiden valikoimaan myös täysin langattomaan käyttöön suunnattuja kaiuttimia, mutta niiden toimintoihin kannattaa tutustua erityisen huolellisesti ennen ostopäätöksen tekemistä. Esimerkiksi pienimmät ja edullisimmat langattomat Bluetooth-kaiuttimet eivät todennäköisesti pääse suuriin desibeleihin, ja niiden ääni hukkuu nopeasti muun melun alle. Lisäksi mielessä kannattaa pitää, että osa näistä langattomista laitteista voi toimia vain saman valmistajan järjestelmillä ja laitteilla.

Toisissa laitteissa taas Bluetooth-toiminnon kantama on huomattavasti parempi silloin, kun kyseessä on saman valmistajan laite. Esimerkiksi Samsungin kaiuttimissa saman valmistajan audiolähteen kantavuuden ero on merkittävä, vaikkapa Applen tai Huawein laitteisiin verrattuna. Kaikkein kätevintä olisikin siis löytää sellainen äänentoistojärjestelmä, joka toimii moitteettomasti kaikkien laitteiden kanssa, valmistajasta riippumatta.

Kuten yllä voimme huomata, äänentoistolaitteen valintaan vaikuttavat monet eri seikat. Niin omat mieltymykset, kuin käyttötarkoitus ja hintakin. Paras ja yksinkertaisin keino oikean äänentoistolaitteen valintaan on kuitenkin korvakuulo. Suosittelemme testaamaan eri äänentoistolaitteiden potentiaalia jo kaupassa. Lisäksi voit käyttää hyödyksi kauppojen valikoimaa silloinkin, kun tilaat äänentoistolaitteet netistä, olettaen tietysti, että kyseinen tuote myös löytyy kaupan valikoimasta.

Valinnanvaraa on kuitenkin niin huimasti, että kokosimme seuraavan oppaan kertomaan hieman tarkemmin, millaisia äänentoistolaitteita markkinoilta tällä hetkellä löytyy. Kun ymmärrämme hieman paremmin eri äänentoistolaitteiden välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä, voi sopivan laitteen valitseminen omaan kotikäyttöön olla hieman helpompaa.

Markkinoiden äänentoistolaitteita

Kotiteatterit

Kotiteatterilla tarkoitetaan tilaäänijärjestelmää, jossa useita kaiuttimia sijoitetaan useaan eri paikkaan, ympäri huonetta tai huoneita. Näin ollen kaiuttimien tilaääni luo aikaan tunnelmaa siitä, kuin olisit oikeassa elokuvateatterissa. Kotiteatteri onkin monen elokuvafriikin nappivalinta, sillä paremman äänentoiston lisäksi kotiteatteri parantaa katselukokemusta.

Älykkäät kaiuttimet valitsevat automaattisesti, mistä kaiuttimesta kukin ääni tulee ja mihin aikaan. Lisäksi moniin kotiteattereihin sisäänrakennettu Trueplay-ominaisuus kykenee sovittamaan äänentoiston parhaalla mahdollisella tavalla jokaisen tilan akustiikkaan, jolloin kotiteatterista voi nauttia niin pienemmässä kuin suuremmassakin tilassa.

Soundbar

Soundbar-kaiuttimen tunnistaa sen ohuesta laudan muotoisesta rakenteesta, joka sijoitetaan television eteen tai suoraan alapuolelle. Soundbar-kaiutin yhdistetään televisioon langattomasti ja sitä ohjataan joko Bluetoothin tai WiFi-yhteyden kautta. Soundbar-kaiuttimista löytyy tänä päivänä paljon erilaisia toimintoja ja ominaisuuksia, jotka on helppo räätälöidä omien mieltymysten mukaisesti, ja näin ollen ne auttavat tekemään äänentoistokokemuksesta vieläkin laadukkaamman.

Klassinen hifi-laitteisto

Klassinen hifi-laitteisto tarjoaa luotettavan ja monipuolisen vaihtoehdon myös vaativampaan makuun. Kyseessä on loistava vaihtoehto niin satunnaiseen kotikäyttöön, kuin vaativampaan ammattilaiskäyttöön. Tällaisesta perinteisestä hifi-laitteistosta voi räätälöidä niin massiivisen äänentoistolaitteen suurempiin juhliin, kuin kompaktimman ja erikoistuneen versionkin vaikkapa elokuvien katseluun tai musiikin kuunteluun.

Mikrosarja

Mikrosarja on nimensä mukaisesti loistava vaihtoehto pieneen tilaan. Mikrosarja koostuu kompaktista järjestelmästä. Pienestä koostaan ja edullisesta hinnasta huolimatta siitä löytyy sekä radiovastaanotin, vahvistin että kaiutin. Lisäksi monista mikrosarjoista löytyy edelleen paikka CD-levyille, ja musiikin toistaminen onnistuu myös suoratoistopalvelun kautta.

Aktiivikaiuttimet

Toisin kuin passiivisista kaiuttimista, aktiivikaiuttimista löytyy valmiiksi sisäänrakennettu vahvistin. Toisin sanoen ne voidaan liittää suoraan audiolähteeseen Bluetoothin, AUX-sisääntulon tai langattoman nettiyhteyden kautta. Aktiivikaiuttimet tarjoavat kokoonsa nähden laadukasta äänentoistoa, joka säästää sinulta samalla sekä tilaa, että stressaavaa johtojensotkujen selvittelyä.