Kaiuttimet kotikäyttöön

Tekniikan kehitys on mahdollistanut laadukkaiden, kohtuuhintaisten ja sisustukseen sopivien äänentoistolaitteiden hankkimisen koteihin. Elämyksiä saadakseen ei tarvitse välttämättä astua ulos ovesta, vaan kotiinsakin saa luotua todentuntuisen äänimaiseman esimerkiksi elokuvien katselua tai musiikin kuuntelua varten. Matalat bassoäänet saa tuntumaan jylinänä rintalastassa asti ja ääni on mahdollista saada kuulumaan vaikka päänsä yläpuolelta tai kuulostamaan siltä, kuin se kulkisi huoneen poikki. Kotiympäristöön on mahdollista hankkia monenlaisia kaiutinratkaisuja. Tässä artikkelissa esitellään yleisiä kotikäyttöön tarkoitettuja kaiutintyyppejä.

Kaiuttimesta on moneksi

Kun kodin äänentoisto halutaan saada kuntoon, kaiuttimet ovat siinä olennainen asia. Hyvistä kaiuttimista ääni tulee juuri sellaisena kuin se on suunniteltukin kuulumaan. Kaiuttimia on eri muotoisia, kokoisia ja värisiä, ja niitä on saatavilla aina yksinkertaisista monimutkaisiin kaiutinjärjestelmiin. Kotioloissa kaiuttimen suuri koko ei välttämättä ole tärkein asia, varsinkaan pienehkössä tilassa, sillä liian järeissä kaiuttimissa bassoäänet alkavat helposti puuroutua. Jos on tarkoitus ensisijaisesti kuunnella musiikkia, siihen riittää yleensä kaksi kaiutinta, koska musiikissa ääniraitoja on kaksi. Elokuvia ja sarjoja katsellessa taas voi olla tähdellistä kuulla ympäröivä tilaääni, ja näin ollen on tarvetta useammalle kaiuttimelle.

Kaiuttimia on eri tyyppisiä sen mukaan, mihin ne on tarkoitus asettaa. Niitä on esimerkiksi isompia lattialle asetettavia ja pienempiä, jotka on suunniteltu laitettavaksi hyllylle tai jalustalle. Kaiuttimia voi halutessaan myös asentaa seiniin tai huoneen kattoon, jolloin kyseeseen tulevat pinta-asennettavat tai upotettavat kaiuttimet. Uppoasennuksessa tulee kaapelit vetää jo rakennusvaiheessa seinän sisään. Lisäksi on olemassa kaiuttimia ulkokäyttöön, kuten asunnon terassille. Tällaiset kaiuttimet kestävät hyvin sään vaihtelua ja niiden avulla saa luotua tunnelmaa ulkona oleiluun.

Sopiva kaiutin ja sen sijoittaminen

Kodin tilaan, vaikkapa olohuoneeseen, voidaan sijoittaa useita pieniä kaiuttimia eri puolille. On olemassa esimerkiksi kaiutinsarjoja. Ne ovat valmiita settejä, joissa kaiuttimia on vähintään kaksi ja mahdollisesti mukana on myös subwoofer. Kaiutinsarjan kanssa tarvitaan yleensä vahvistin. Tällaisen valmiin paketin tuotteet ovat varmasti yhteensopivia keskenään. Toisaalta on olemassa myös niin sanottuja Soundbar-kaiuttimia, joilla voidaan parantaa tv:n äänentoistoa, vaikkakaan ne eivät pysty kattavimpaan mahdolliseen äänentoistoon. Soundbar-kaiutin on paketti, jonka sisään kaiuttimet on rakennettu ja näitä kaiuttimia on kaksi tai enemmän. Tällainen kaiutin on usein hinnaltaan edullinen, helppo asentaa ja sijoittaa, koska se tarvitsee tilaa vain leveyssuunnassa.

Sopiva kaiuttimen paikka riippuu kulloisestakin tilasta ja sen löytää parhaiten itse kokeilemalla. Erityinen keskikaiutin saa äänen kuulostamaan tasaiselta eri puolilla tilaa ja dialogia seurattaessa puhe kuulostaa luonnollisemmalta, kun se tulee keskisuunnasta. Mikäli kaiuttimia on tarpeeksi monta, yksi kaiutin kannattaakin sijoittaa television eteen osoittamaan kohti sitä paikkaa, jossa istut katsoessasi elokuvaa. Yksi kaiutin kannattaa sijoittaa suoraan taaksesi, kaksi kaiutinta etuoikealle ja -vasemmalle ja vastaavasti toiset takaoikealle ja -vasemmalle. Iso määrä kaiuttimia takaa yleensä parhaimman äänenlaadun, mutta on toisaalta hankalampi asentaa, ja sellaisia suositellaankin isompiin tiloihin.

Bassoäänten särötön toisto on normaaleille kaiuttimille usein vaikeaa, joten jos haluat panostaa tehokkaaseen basson toistoon, hanki subwoofer eli alaäänikaiutin. Subwoofer tuo äänentoistoon omanlaisensa ulottuvuuden, joka jää puuttumaan pääkaiuttimien osalta, ja sen lisääminen äänijärjestelmään saattaa parantaa muitakin ääniä. Subwooferin voi sijoittaa joko pystyasentoon tai kyljelleen. Hyvä vinkki on sijoittaa se sohvasi tai nojatuolisi alle, jolloin tunnet tärinän istumapaikassasi elokuvaa katsoessa. Musiikkia toistettaessa subwoofer kannattaa kuitenkin sijoittaa muualle.

Passiivinen vai aktiivinen kaiutin

Useat kaiutinjärjestelmät ovat niin sanotusti passiivisia. Passiivikaiuttimet ovat tavallisesti edullisempi vaihtoehto. Niitä voi helposti muokata ja olemassa olevaan järjestelmään voidaan lisätä kaiuttimia. Passiivikaiuttimet vaativat kuitenkin seurakseen yhteensopivan vahvistimen. Pieneen tilaan, esimerkiksi muualle kuin olohuoneeseen, voikin olla kannattavampaa hankkia aktiivikaiutin, joka on kompakti ja pienikokoinen.

Tietokoneen kanssa sopivat valmiina paketteina myytävät aktiivikaiuttimet, joissa on erillinen äänenvoimakkuuden säätö. Ne eivät tarvitse ulkoisia komponentteja, koska niissä on vahvistin sisäänrakennettuna. Ne liitetäänkin suoraan audiolähteeseen, esimerkiksi juuri tietokoneeseen, tablettiin tai matkapuhelimeen. Laitteen voi liittää aktiivikaiuttimeen joko vakiokaapelilla tai langattomasti. Aktiivikaiuttimet ovat tilaa säästävä äänijärjestelmä ilman tiellä olevia johtoja. Aktiivikaiuttimissa virranhäviötä on vähemmän, kun ne jakavat virran tarkemmin eri kaiutinelementtien välille. Aktiivikaiuttimissa on usein mahdollisuus myös aktiivisubwooferin lisäämiseen, jolloin bassoäänet tulevat vahvasti kuuluviin.