Älypuhelin, älytelevisio, älykello… Sana ’äly’ hallitsee tänä päivänä teknologian maailmaa, eikä mikään ihme, sillä digitalisoituneen yhteiskuntamme nuoret ovat kasvaneet laitteiden kanssa, joiden tarkoitus on tehdä elämästä mahdollisimman helppoa ja mutkatonta. Nyt älykellojen ja älytelevisioiden rinnalle ovat tulleet myös älykaiuttimet. Mutta mistä näissä laitteissa on sitten todellisuudessa kyse?
Älykaiuttimen teknologiaa
Älykaiuttimen suurimman eron tavallisiin kaiuttimiin tekee sen ääniohjaus-ominaisuus. Kyseessä on jo moniin tämän päivän älylaitteisiin sisäänrakennettu piirre, jonka pääasiallisena tarkoituksena on tehdä teknologian käyttämisestä entistä yksinkertaisempaa. Alituisen kirjoittamisen ja näppäilyn sijasta ääniohjaus-ominaisuus mahdollistaa laitteiden kokonaisvaltaisen hallinnan pelkän äänen avulla. Käytännössä siis ääniohjatussa laitteessa – tässä tapauksessa kaiuttimessa – laitetta ei ohjata käsien vaan pelkän äänen kautta. Kätevää, eikö?
Tähän päivään asti ääniohjausta löytyi enimmäkseen älypuhelimista ja -televisioista, mutta älykaiuttimet ovat alkaneet hiljalleen valloittaa teknologiamarkkinoita. Tulevaisuudessa ääniohjausominaisuuden uskotaan päivittyvän myös kodinkoneiden käyttöön, ja sitä löytyykin tänä päivänä jo esimerkiksi joistakin kahvinkeittimistä ja valokatkaisijoista.
Älykaiuttimien edelläkävijänä pidetään Amazonin lanseeraamaa Echo-kaiutinta, joka saapui markkinoille kesällä 2015. Amazon pitelee tälläkin hetkellä lähes 70 % markkinaosuutta amerikkalaisista ääniohjausmarkkinoista. Itse asiassa Echo-kaiutin oli uutisoinnin mukaan myös todistajana vuonna 2018 tapahtuneessa rikoksessa, jossa Echon käyttämä digitaalinen Alexa-assistentti oli mahdollisesti tallentanut tapahtuneesta tärkeää tietoa. Kyseessä on sovellus, joka kuuntelutilassa nauhoittaa äänitallenteita käyttäjän profiiliin, jotka käyttäjä voi halutessaan kuunnella uudelleen tai poistaa.
Amazonin Echo-kaiutinta seurasi Googlen lanseeraama Home vuonna 2016, jonka suosion ansiosta Google pitelee noin 24 % osuutta Amerikan mantereen ääniohjausmarkkinoista. Googlen uusimpien älypuhelimien lisäksi Home-kaiuttimessa käytettävä Googlen digitaalinen assistentti on integroitu useisiin Googlen tuottamiin älylaitteisiin, kuten BelkinWeMo-, Nest- ja Hive Smarthome -teknologioihin.
Älykaiuttimien haasteet ja mahdollisuudet
Tällä hetkellä suurin haaste älykaiuttimien saralla on ääniohjauksen kieli, jota laitteeseen asennettu sovellus ymmärtää ja tottelee. Vaikka esimerkiksi Googlen Home- ja JBL:n Link 300-älykaiuttimia myydään jo Suomessakin, ei niiden digitaalisia assistentteja ole vielä konfiguroitu ymmärtämään suomea. Toisin sanoen, komennot on annettava englanniksi, ja tämä taas tekee älykaiuttimen käyttämisestä englanninkieltä taitamattomalle haastavaa, ellei jopa mahdotonta.
Myös älykaiuttimien valmistajat ovat ymmärtäneet kaiuttimien takana piilevän haasteen ja ottaneet sen avoimin sylin vastaan. Itse asiassa mittelö eri teknologiajättien kesken on kasvanut niin kovaksi, että nämä yritykset parantavat ja kehittävät jo kilpaa digitaalisten assistenttiensa kielitaitoja. Esimerkiksi Applen Siri osaa jo suomea, mutta yhtiön HomePod-älykaiuttimen valloitus Suomen markkinoilla on ollut jokseenkin hidasta. Googlen käyttämä digitaalinen assistentti taas osaa jo muita pohjoismaalaisia kieliä, kuten ruotsia ja tanskaa, joten on oletettavaa, että seuraavissa vaiheissa palveluun on mahdollista lisätä myös suomen kieli.
Tällä hetkellä älykaiuttimien markkinoita hallitsevan Amazonin paljon puhuttu saapuminen Pohjoismaihin tuo toivottavasti mukanaan myös suomen kieltä taitavan digitaalisen assistentin Echo-kaiuttimiin. On kuitenkin oletettavaa, että edistys tapahtuu vauvan askelin, sillä tällä hetkellä Echon käyttämä Alexa-assistentti ei taida esimerkiksi edes ranskaa.
Vaikka monet suomalaiset ovatkin jo ehtineet kokeilla ääniohjauksella ohjattavien kaiuttimien toimintaa, ei älykaiuttimien osuus Suomen markkinoilla ole vielä kovin suuri. Vaikka ääniohjaus onkin yleistynyt hurjasti älypuhelimien ja tablettien käytössä, eivät älykaiuttimet vielä syystä tai toisesta ole ehtineet valloittaa Pohjoismaiden tai Suomen markkinoita. Tällä hetkellä Amazonin ja Googlen kaltaiset teknologiajätit Applesta Microsoftiin ovat panostaneet yhä enemmän ääniohjauksen rooliin käyttäjiensä arkielämässä. On myös ennustettu, että ääniohjausta käytettävien laitteiden määrä tulee lähes kolminkertaistumaan seuraavien vuosien aikana, jolloin näin valtava kasvu ei voi tarkoittaa muuta kuin loputtomien mahdollisuuksien avautumista ääniohjattavien laitteiden markkinoilla.